równanie
kaka: x4+x3−5x2−x+1=0
jak to można uprościć by można było wyliczyć x?
11 paź 15:30
henrys: dobrze przepisane?
11 paź 15:36
kaka: wcześniej było x2+1/{x2}+1(x−1/x)=5 ale pomnożyłam wszystko przez x2
11 paź 15:39
henrys: zapisz czytelnie
11 paź 15:40
prosta: 
?
11 paź 15:41
kaka: x2+1x2+1(x−1x)=5
11 paź 15:41
henrys: a co ta jedynka robi przed nawiasem, to taki ozdobnik
11 paź 15:42
kaka: tak jest podane....więc tak przepisałam?
11 paź 15:43
olekturbo: No to nie da sie nic wyliczyc.
11 paź 15:45
kaka: musi się dać...
11 paź 15:46
ZKS:
Ta jedynka ewidentnie sugeruje, aby nie rozbijać tego nawiasu.
| | 1 | | 1 | |
(x − |
| )2 + 2 + x − |
| − 5 = 0 |
| | x | | x | |
| | 1 | | 1 | |
(x − |
| )2 + x − |
| − 3 = 0 |
| | x | | x | |
Dalej samemu.
11 paź 15:47
henrys: dobrze przekształciłaś ale upewnij się, czy ten zapis jest właśnie taki
11 paź 15:48
11 paź 15:48
11 paź 15:49
Tadeusz:
jakiś błąd z tą jedynką
11 paź 15:49
ZKS:
olekturbo każdy wielomian da się zapisać za pomocą iloczynu wielomianów stopnia
co najmniej drugiego.
11 paź 15:52
ZKS:
Co daje takie podstawienie? Praktycznie nic. Można liczyć Δ również bez tego podstawienia.
11 paź 15:54
5-latek: Witaj
ZKS
czy udało CI się zaliczyć ten egzamin?
11 paź 15:54
ZKS:
Witaj
5−latek.

Mam termin we wtorek udało się ugadać.

Będę musiał tylko po tym parę godzin odpracować
socjalnie na przykład w hospicjum.
11 paź 16:00
ZKS:
Jeżeli się upieramy przy równaniu x
4 + x
3 − 5x
2 − x + 1 = 0 to możemy ewentualnie tak.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 13 | |
(x2)2 + ( |
| x)2 + (−1)2 + 2[x2* |
| x + |
| x*(−1) + x2*(−1)] − |
| x2 = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 13 | | 1 − √13 | | 1 + √13 | |
(x2 + |
| x − 1)2 − |
| x2 = (x2 + |
| x − 1)(x2 + |
| x − 1) |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | |
Nie sądzę jednak, aby ktoś na to łatwo wpadł.
11 paź 16:16