Wartość bezwzględna
kami: Jak rozwiązać takie równanie? 4|x|−2=5+3|x| czy to to samo co 4x−2=5+3x?
albo |x|+x=4 to tak samo inaczej 2x=4?
i czy gdyby było tak: |3x+6|+x=10 to mogę to zapisać podobnie jak wyżej?
11 paź 14:50
Aga1.: Nie,nie,nie
4IxI−3IxI=5+2
IxI=7
11 paź 14:58
qulka: tak można, ale tylko w określonym zakresie
11 paź 14:59
Aga1.: IxI+x=4
rozpatrujemy dwa równania
Dla x≥0 mamy
x+x=4
Dla x<0
−x+x=4
11 paź 15:02
kami: a co potem z tym x+x=4? to już tak zostaje? czy to x=2?
11 paź 15:20
Aga1.: Rozwiązujesz .
x=2
11 paź 15:29
kami: dziękuję
11 paź 15:33