Wyznacz zbiór wartosći funkcji
Kamil: Wyznacz zbiór wartości funkcji:
(sin x + cos x)2 − sin 2x
Prosiłbym o wytłumaczenie jak to zrobić. Nie wiem totalnie jak się wyznacza wartości funkcji w
trygonometrii...
11 paź 14:47
Aga1.: Przekształć
(sinx+cosx)2−2sinxcosx=sin2x+cos2x+2sinxcosx−2sinxcosx=1
11 paź 14:49
No: Wychodzi wzór na jedynkę trygonometryczną. Ale jak później z tego wyznaczyć zbiór wartości
funkcji?
11 paź 14:51
Kamil: (Ten post wyżej jest mój

)
11 paź 14:52
Janek191:
ZW = { 1 }
11 paź 14:54
Aga1.: y=1 to funkcja stała
Zw={1}
11 paź 14:55
Kamil: Czyli jak funkcja wyjdzie taka:
sin3 x + cos2 x = 4
To funkcja też będzie stała i będzie ZW= 4?
11 paź 14:57
Janek191:
Tu nie ma żadnej funkcji . ( Jest równanie ).
11 paź 14:59
Kamil: No dobrze

To może inny przykład z zadania.
f(x)=sin
2 x * cos
2 x+3
Też nie wiem zbytnio jak tą funkcję uprościć więc prosiłbym o pomoc
11 paź 15:09
Janek191:
cos2 x = 1 − sin2 x
11 paź 15:10
Kamil: sin
2 x − sin
4 x +3 ? Potrzebuję kolejnej podpowiedzi
11 paź 15:12
ZKS:
Może w ten sposób?
−1 ≤ sin(2x) ≤ 1
−1 ≤ 2sin(x)cos(x) ≤ 1
| | 1 | | 1 | |
− |
| ≤ sin(x)cos(x) ≤ |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 13 | |
3 ≤ sin2(x)cos2(x) + 3 ≤ |
| |
| | 4 | |
11 paź 15:14
Kamil: Nie rozumiem dlaczego w 4 linijce obliczeń po lewej stronie jest 0.
| | 13 | |
I w taki sposób otrzymuję ZW = <3 , |
| > |
| | 4 | |
11 paź 15:18
Aga1.: x2≥0
11 paź 15:18
ZKS:
Przeanalizuj jeszcze raz. Zobacz, co zostało po kolei zrobione.
11 paź 15:20
Kamil: No ale jeśli wszystkie strony podnoszę do kwadratu to dlaczego nie jest:
| 1 | | 1 | |
| ≤ sin2 (x)cos2 (x) ≤ |
| |
| 4 | | 4 | |
11 paź 15:21
Aga1.: sin2xcos2x≥0 dla każdego x∊R.
11 paź 15:24
ZKS:
Widziałeś post, który napisała Aga1.?
11 paź 15:25
Kamil: No dobrze ;9 Muszę się z tym pogodzić
Kolejny przykład:
f(x)= sin
4 x − cos
4 x −1
0≤ (sin
2 x)
2 − (cos
2 x)
2 ≤


?
Proszę o pomoc
11 paź 15:29
ZKS:
sin4(x) − cos4(x) = ...
Wykorzystaj wzór skróconego mnożenia a2 − b2.
11 paź 15:35
Aga1.: f(x)=(sin2x+c0s2x)(sin2x−cos2x)−1
f(x)=2sin2x−2
i teraz kombinuj
11 paź 15:36