przesuwanie i obracanie wykresu
misia: czy przesuwając i ewentualnie obracając wykres funkcji y=x2+5x+6 można otrzymać wykres funkcji
{(x,y):x = y2−5y+6} ?
11 paź 14:45
sushi_gg6397228:
to narysuj oba wykresy i zobacz co z tego wyjdzie
11 paź 14:46
misia: no da się. a jak mam obliczyć i ile i jak trzeba obrócić?
11 paź 14:54
sushi_gg6397228:
jakie są miejsca zerowe w każdej parabolce
11 paź 15:04
misia: w pierwszej −3 i −2 w drugiej 2 i 3
11 paź 15:15
Janek191:
| | π | |
Sprawdź czy φ = |
| = 90o ? |
| | 2 | |
11 paź 15:24
Janek191:
x' = x cos(− 0,5π) − y sin (−0,5π) = y
y ' = x sin ( −0,5 π) + y cos ( −0,5π) = − x
Spr.
A =( − 3, 0)
x' = 0
y ' = 3
A ' =( 0, 3)
B = ( − 2; 0)
x ' = 0
y ' = 2
B ' = ( 0 , 2)
11 paź 15:30