rozklad normalny, proste zadanie
asia: Bardzo proszę o pomoc w zadanku
czas nauki w ciagu dnia w sesji zimowej jest zmienna losowa o funkcji gestosci f(x) =
| | 1 | | (x−5)2 | |
|
| e do potęgi − |
| |
| | 0,5√2π | | 0,5 | |
ilu studentow na 50 uczy sie dluzej niz 7 godzin?
jest to jak sie nie myle zadanie z rozkladu normalnego. σ = 0,5, m = 5
11 paź 14:31
qulka: stzndaryzacja i z tablic
P(z>4)
11 paź 14:34
asia: no okej, po standaryzacji wychodzi to co napisales/as
P(z>4)
ale co z tym dalej?
11 paź 14:50
asia: nie sprawdze w tablicy bo nie ma takiej wartosci jak 4
11 paź 15:00
asia: podbijam, proszę o uzupelnienie
11 paź 15:31
asia: upup
11 paź 16:03
asia: ktos?
11 paź 16:20
asia: up
11 paź 16:59
asia: dawajcie przeciez na pewno wiecie jak to zrobic, prosze o pomoc!
11 paź 17:56
asia: podbijam
11 paź 18:19
Qulka: to z excela

P(z>4)=1−F(4)=1−0,999968329 = 0,0000316712
czyli praktycznie żaden

bo 0,001583562 część studenta się nie kwalifikuje
12 paź 11:52