Liczby rzeczywiste
xblue: Wyznacz wszystkie pary liczb (x,y) spełniające równanie 2x(x + y + 1) + y2 +1 = 0
Ktoś wie jak się za to zabrać ?
11 paź 14:17
sushi_gg6397228:
to bylo tydzień temu
11 paź 14:21
Janek191:
Np.
x = − 1 y = 1
11 paź 14:23
pigor: ..., np. tak :
2x(x+y+1)+y2+1 = 0 ⇔ 2x
2+2xy+2x+y
2+1=0 ⇔
⇔ x
2+2xyy
2 + x
2+2x+1)= 0 ⇔ (x+y)
2 + (x+1)
2= 0 ⇔
⇔ x+y=0 i x+1=0 ⇔
y= −x i x= −1 ⇔
(x,y)= (−1,1) − szukana
tylko ta jedna para liczb (punkt) spełnia warunki zadania.. ...
11 paź 14:32
xblue: Dzięki wielkie
11 paź 14:38