matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ffgfgh:
Oblicz pole i obwód kwadratu o przekątnej 10 cm.
27 paź 14:31
pipi:
<haha> proste jak........... d----przekątna kw. d=aV2 czyli aV2=10 => a=10/V2 => a=10V2/2 => a=5V2 Ob= 4a czyli Ob= 4*5V2 => Ob= 20V2 P= a kw czyli P= (aV2) do kw => P= (5V2) do kw => P=25*2 P=50 Odp; P=50 cm kw Ob= 20V2 cm
27 paź 14:59