Funkcja nieparzysta
patryk21: Wykaż, że funkcja f(x) = log(x + √1 + x2) jest nieparzysta.
Wiem, że trzeba tutaj pokazać, że f(−x) = −f(x). Jednak nie wychodzi mi to, prosiłbym kogoś o
pomoc.
f(−x) = log(−x + √1 + (−x)2) = log(√1 + x2 − x)
−f(x) = −log(x + √1 + x2)
11 paź 13:50
ICSP: a nie możesz się powołać na nieparzystośc area sinusa hiperbolicznego ?
11 paź 13:52
sushi_gg6397228:
to wrzuć minusa po "środka logarytmu" i usuń niewymierność
11 paź 13:53
qulka: −f(x)=log(x+√1+x2)−1 i usuwasz niewymierność z mianownika
11 paź 13:55
patryk21: | | (x − √1 + x2) | |
−f(x) = log |
| = log(x − √1 + x2) |
| | (x2 − 1 + x2) | |
Dziękuję za podpowiedź.
11 paź 14:00