rozwiąż nierówność
ola: |x2+3|=|x2+2x+5|+|x−5| mógłby mi ktoś pomóc
11 paź 13:14
ICSP: Pierwsze dwie wartości bezwzględne możesz skasować.
11 paź 13:17
Eta:
"skasować" ? należy bilet tramwajowy
11 paź 13:19
ola: Ale jak mozesz to rozwiazac bo ja dopiero sie tego uczę
11 paź 13:20
ICSP:
11 paź 13:23
ola: Ok zrobiłam a taki przykład |x2−|x||<2
11 paź 13:27
[P[misiek]]:
x2+3>0 niezależnie od m
x2+2x+5=(x+1)2+4 >0 niezależnie od m
mamy więc równanie: x2+3=x2+2x+5+|x−5|
11 paź 13:28
ICSP: x2 + 3 = x2 + 2x + 5 + |x − 5|
|x − 5| = −2x −2
i teraz rozwiązuj w przedziałach :
1o x ∊ (− ∞ ; 5]
2o x ∊ (5 ; + ∞)
11 paź 13:29
PW : |x − 5| = − 2(x+1),
dla x > −1 nie ma co rozwiązywać, bo i tak rozwiązań nie ma (prawa strona jest ujemna)

,
ograniczymy się więc tylko do x ≤ −1.
11 paź 13:38
ola: Ok a moglibyscie mi pomóc w tym |x2−|x||<2
11 paź 13:44
pigor: ..., ...

... ⇔ |x−5|= −2x−2 i −2x−2 ≥ 0 ⇔ (x−5= −2x−2 v x−5= 2x+2) i x ≤ −1 ⇔
⇔ (3x= 3 v x= −7) i x ≤ −1 ⇔ (x=1 i x ≤ −1) v (x= −7 i x ≤ −1) ⇔
⇔ ∅ v
x= −7 ⇔
x= −7. ...
11 paź 13:47
qulka:

x∊(−2;2)
11 paź 13:48
pigor: ..., oj, tego analitycznie .nie przepuszczę, a więc patrz,
myśl i ......

ucz się, bo w dużej większości N−lki(le) raczej
tak nie uczą, a nie pożałujesz, a więc :
|x2−|x|| < 2 ⇔ −2 < x
2−|x| < 2 ⇔ |x|
2−|x|+2 > 0 i |x|
2−|x|−2 < 0 ⇔
⇔ (|x|∊R, bo a=1 i Δ= −7<0) i (|x|+1)(|x|−2) < 0 ⇔
⇔ x∊R i −1 < |x| < 2 ⇔ −1 < |x| < 2 ⇔ |x| >−1 i |x| < 2 ⇔
⇔ x∊R i
−2< x< 2 ⇔
x∊[−2;2] . ...
11 paź 14:23