xxxx
lolek: podaj przykład liczby wymiernej x spełniającej podany warunek 2/11 < 2−x < 4/11
11 paź 13:07
Eta:
2<22−11x<4 | −22
−20<−11x<−18 \ : (−11)
| | 19 | | 37 | | 38 | | 39 | |
np: x= |
| lub x= |
| lub x= |
| lub x= |
| |
| | 11 | | 22 | | 22 | | 22 | |
| | 18 | | 20 | |
takich liczb wymiernych jest nieskończenie wiele bo x∊( |
| , |
| ) |
| | 11 | | 11 | |
11 paź 13:15
pigor: ..., np. daną nierówność
211 < 2−x < 411 spełnia liczba 2−x =
311 ⇔
⇔
x = −1811 .− szukany przykład liczby wymiernej ...
11 paź 13:18
pigor: ..., oczywiście bez tego minusa (−) ; przepraszam
11 paź 13:20
pigor: ..., pierwszy post i do de...; nic tu po mnie ; spadam
11 paź 13:21