Wielomiany
Janek: Witam,
mam do rozwiązania takie zadanko:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie
x
2−4mx−m
3+6m
2+m+2=0
ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste x1, x2 takie, że
(x1−x2)
2<8m+8
Założenia:
Δ=16m
2−4(−m
3+6m
2+m−2)=4m
3−8m
2−4m+8>0
xε(−1,1)u(2,+
∞)
(x1+x2)
2−4x1x2−8m−8<0
4m
3−8m
2−12m<0
m(4m
2−8m−12)
m=0 ∨ Δ=64−16*12
Nie wiem co mam dalej zrobić, może gdzieś zrobiłem błąd?
11 paź 12:52
11 paź 12:56
Niewymierna: Pomyliłeś się przy liczeniu delty. Przy 2 powinien być +, a nie −
11 paź 12:56
Janek: NIewymierna, w przedziale w sensie?
11 paź 13:00
Niewymierna: Δ=16m2−4(−m3+6m2+m + 2)=4m3−8m2−4m − 8
11 paź 13:04
Eta:
m(4m2−8m−12)<0
m(m2−2m−3)<0 ⇒ m(m−3)(m+1)<0 ⇒ m∊.........
11 paź 13:04
Janek: Dzięki Eta,
11 paź 13:06
Janek: Czyli końcowy wynik
R: xε(−1,0)u(3,+∞)
Zgadza się?
11 paź 13:10
Niewymierna: Janek, musisz jeszcze poprawnie wyliczyć deltę równania i dochodzi wtedy jeszcze m należy do
R\(−1,2). Po obliczeniu części wspólnej wychodzi: m należy do (−∞,1)∪(3,∞)
11 paź 13:22
Janek: delta mi wyszła (2m−2)(2m+2)(m−2) liczyłem już parę razy nie wiem gdzie mam błąd..
11 paź 13:27
Niewymierna: Jeśli mówimy o tej początkowej delcie, to błąd jesy taki, że przy ósemce masz + zamiast −
I kiedy później rozwiązujesz nierówność Δ>0 wychodzą Ci złe pierwiastki.
11 paź 14:24