Wyznacz zbiór wartości funkcji
Ciekawski: Wyznacz zbiór wartości funkcji
y=x2+4x
11 paź 12:41
sushi_gg6397228:
aby nie bylo za łatwo:
ZW= <q ; ∞) lub ZW= (−∞; q>
q −wierzchołek paraboli po "y"
11 paź 12:43
henrys: podpowiedź: y=x2+4x=(x+2)2−4
11 paź 12:43
Ciekawski: Wnioskuję że muszę na początek policzyć deltę bo wzór na q= −Δ/4a
ale nie wiem jak ją policzyć kiedy nie mam podanego współczynnika c.
Przepraszam że zadaje banalne pytania ale dopiero zaczynam funkcje i nie za bardzo ogarniam.
11 paź 12:55
sushi_gg6397228:
c=0
11 paź 13:03
Ciekawski: OK dziękuję już rozumiem a jak zachować się w sytuacji gdy mamy funkcję np.
11 paź 13:30
qulka: ZW=(0;1/4>
11 paź 13:32
qulka:
11 paź 13:33
Ciekawski: ok ale mogłabyś napisać jak krok po kroku osiągnęłaś wynik?
11 paź 13:43
qulka: bo mianownik się zmienia od ∞do 4 więc jak dzielisz 1/∞ to dąży do 0 a jak 1 przez 4 to 1/4
11 paź 13:50
pigor: ..., lub,
f parzysta (wykres symetryczny wzgl.Oy)
i w zerze ma wartość
14, a w ±
∞ dąży do 0 ....
11 paź 16:04