Rozwiąż nierówność wielomianową
Dominika: Rozwiąż nierówność wielomianową x
5−x
4−3x
3+x
2+2x≥0
Proszę pomóżcie

:c
11 paź 12:31
sushi_gg6397228:
rozbij −3x3= −2x3 − x3 i pogrupuj po trzy składniki
11 paź 12:32
Dominika: ok, mam coś takiego: (x2−x−2)(x3−x) z pierwszego nawiasu wyliczę deltę itd.. a co teraz
zrobić z drugim nawiasem?
11 paź 12:37
sushi_gg6397228:
przed nawias "x" i potem wzorek skroconego mnozenia lub dla opornych Δ
11 paź 12:40
Dominika: a mógłbyś/mogłabyś rozpisać mi to zadanie do postaci iloczynowej? będę bardzo wdzięczna
11 paź 12:46
sushi_gg6397228:
to licz pierwszy nawias
x2−x−2=.....
11 paź 12:50
Dominika: x=−2, x=1
11 paź 13:10
sushi_gg6397228:
dla x= 1 to 1−1−2 ≠0
dla x= −2 to 4+ 2−2≠0
czyli źle policzone MZ
11 paź 13:12
Dominika: faktycznie, źle przepisałam sobie wzór :x
x=−1, x=2
11 paź 13:37
pigor: ..., miałem spadać, ale takie cos lubię, a więc np. tak :
x5−x4−3x3+x2+2x ≥ 0 ⇔ x (x
4−x
3−3x
2+x+2) ≥ 0 ⇔
⇔ x ( x
4−x
3−3x
2+3x−2x+2) ≥ 0 ⇔ x ( x
3(x−1)−3x(x−1)−2(x−1)) ≥ 0 ⇔
⇔ x (x−1) (x
3−3x−2) ≥ 0 ⇔ x ( x−1) (x
3+x
2−x
2−x−2x−2) ≥ 0 ⇔
⇔ x (x−1) (x
2(x+1)−x(x+1)−2(x+1)) ≥ 0 ⇔ x (x−1) (x+1) (x
2−x−2) ≥ 0 ⇔
⇔ x (x−1) (x+1) (x+1)(x−2) ≥ 0 ⇔ x (x−1) (x+1)
2(x−2) ≥ 0 ⇔
⇔
x∊ {−1} U [0;1] U [2;+∞) i tyle ; mam nadzieję, że . .... .
11 paź 13:39
Dominika: dziękuję !
11 paź 13:42