proste zadanie z prawdopodobieństwa
majkel: Trzej studenci A, B i C mieszkający razem w akademiku, na zmianę robią zakupy. A i B robią je
po dwa razy w tygodniu, a C 3 razy. Prawdopodobieństwo że A kupi przeterminowany towar wynosi
0,1 dla B − 0,2, a dla C − 0,15. Pewnego dnia towar okazał się przeterminowany. Jakie jest
prawdopodobieństwo że zakupy robił student B?
11 paź 12:24
majkel: ja bym pomnożył 2/7 x 0,2 i tyle, dobrze myślę?
11 paź 12:29
majkel: halo proszę o pomoc z zadankiem, jest proste.
11 paź 12:49
majkel: podbijam, potrzebuję pomocy, dawajcie mózgi

!
11 paź 13:15
[P[misiek]]:
dwuetapowo , czyli drzewko
11 paź 13:23
[P[misiek]]:
i dalej tw. Bayesa
11 paź 13:31
[P[misiek]]:
prawdopodobieństwo całkowite:
| | 2 | | 2 | | 3 | |
P(Z)=P(Z| A)*P(A)+P(Z| B)*P(B)+P(Z| C)*P(C)=0,1* |
| +0,2* |
| +0,15* |
| |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
| | P(Z| B)*P(B) | |
P(B | Z)= |
| |
| | P(Z| A)*P(A)+P(Z| B)*P(B)+P(Z| C)*P(C) | |
| | 40 | | 40 | | 8 | |
P(B | Z)= |
| = |
| = |
| |
| | 20+40+45 | | 105 | | 21 | |
11 paź 13:41
majkel: dziękują bardzo za pomoc ale nie dokonca rozumiem skąd wziely sie te liczby. rozumiem ze
zadanie rozwiazuje się dzieląc prawdopodobienstwo zajscia zdarzenia B przez prawdopodobienstwo
| | 56 | |
calkowite. ale skad te liczby? mi prawdopodobienstwo calkowite wyszlo |
| |
| | 63 | |
11 paź 14:10
majkel: okej juz rozumiem, dziekuje jeszcze raz!
11 paź 14:14