jak to wykonać tam ma być 3 i 2 siudme
PIOTRRR: −12,386+3 2/7 =
11 paź 12:23
sushi_gg6397228:
zamieniasz na ułamki zwykłe, wspólny mianownik
11 paź 12:28
Janek191:
siódme !

Uczeń Komora ?
11 paź 12:29
PIOTRRR: sushigg6397228: napisz proszę jak to zrobić krok po kroku
11 paź 12:34
PIOTRRR: −123586 + 3 2/7 = proszę napiszcie jak to rozwiązac krok po kroku bo taki przykładów mam pare
11 paź 12:38
Janek191:
A gdzie zginął przecinek ?
11 paź 12:47
majkel: najpierw zamieniasz sobie na ułamki zwykłe
| | 386 | | 12386 | |
−12,386 = −12 |
| = − |
| |
| | 1000 | | 1000 | |
i sprowadzasz do wspólnego mianownika
| | 12386 | | 86702 | |
− |
| = − |
| |
| | 1000 | | 7000 | |
i dodajesz:
| | 86702 | | 24000 | | 62702 | |
− |
| + |
| = − |
| |
| | 7000 | | 7000 | | 7000 | |
11 paź 12:48
PIOTRRR: wielkie dzięki wszystkim za pomoc
11 paź 13:40