Równanie bez rozwiązania
Mefju: Czy mógłby ktoś mi pomóc z następującym przykładem?
Wiem, że te równanie nie ma rozwiązania ale pytanie − jak to dokładnie wykazać bo nie wiem
jakie działania powinienem podjąć.
11 paź 12:18
ICSP: gdy y ≠ −1 oraz y ≠ 2
| y + 2 | | 2 − y | |
| = − |
| |
| y + 1 | | y − 2 | |
| y + 2 | | y − 2 | |
| = |
| |
| y + 1 | | y − 2 | |
y + 2 = y + 1
1 =2
11 paź 12:23
Mefju: Dzięki wielkie

Nie pomyślałem z tą prawą stroną i minusem chociaż to łatwe było...
Poradziłbyś sobie jeszcze z takim przykładem?
| 2x−1 | | 2x+1 | | 8 | |
| = |
| + |
| |
| 2x+1 | | 2x−1 | | 1−4x2 | |
11 paź 12:38
ICSP: Może za jakieś 30 min
11 paź 12:39
Mefju: Jasna sprawa, będę oczekiwał
11 paź 12:41
PW : Tymczasem spróbuj sam − gdy zauważysz, że
1 − 4x2 = −(4x2−1) = ((2x)2 − 12) = ...,
to będzie łatwo.
11 paź 12:44
PW : Korekta: zżarło mi minus "przed", powinno być
−((2x)2 − 12),
ale to chyba oczywiste.
11 paź 12:51
Katrina: Zauważ, że: −(4x
2−1)=−(2x+1)*(2x−1)
Prawa: 2x+1/2x−1 + (−8)/(2x−1)*(2x+1) − teraz sprowadzamy do wspólnego mianownika, czyli
rozszerzmy o 2x+1.
(2x+1)(2x+1)−8/(2x−1)(2x+1)
Lewa:2x−1/2x+1
I na krzyż teraz:
(2x−1)*(2x−1)*(2x+1)=(2x+1)*(2x+1)(2x+1)−8
I teraz tylko to wystarczy rozwiązać
11 paź 12:57
Mefju: Dzięki wielkie wam obu. Na początku nie mogłem zajarzyć o co chodzi z tym (2x)
2 − 1
2
ale po chwili załapałem a Katrina tylko potwierdziła moja przypuszczenia. Jeszcze raz dzięki
11 paź 13:03
ICSP: O już chyba nie muszę
11 paź 13:10