Indukcja matematyczna
M: Pokaż ze dla każdego n∊N liczba 2n+2+32n+1 jest podzielna przez 7
Rozwiązuję to zadanie indukcją, ale w którymś momencie dochodzę do 2*2k+1+9*32k+1 i nie
wiem co dalej. Bardzo proszę o pomoc
11 paź 12:01
ICSP: Z założenia indukcyjnego wyznacz 2k + 2 albo 92k + 1. No i oczywiście sprawdź dowód, bo
już widzę błąd.
11 paź 12:04
M: Błąd? Przyznam że trochę jestem nowa w tej indukcji. Dla n=k+1 to będzie 22k+3+32k+3,
tak?
11 paź 12:11
ICSP:
11 paź 12:12
M: Jakaś wskazówka w takim razie?
11 paź 12:12
ICSP: T:
2(k+1) + 2 + 32(k+1) + 1 = 7l , l ∊ Z
11 paź 12:14
sushi_gg6397228:
wykładnik 2
dla n masz n+2
dla n= k+1 masz ....
11 paź 12:15
M: Aha, dobra, to ja mam to samo, tylko przy wpisywaniu zrobiłam literówkę i niechcący w tej
potędze dwójkę wpisałam, dzięki
11 paź 12:16