Równość funkcji wymiernych.
LordB: Dla jakich wartości parametru funkcje są równe?
f(x)=2x+m/(x−1)2
g(x)=2/x−1
11 paź 11:41
sushi_gg6397228:
dziedzina
f(x)=g(x) i liczymy
11 paź 11:43
LordB: Df= x∊R
Dg= x≠1
i m=−2x+3/x−1 ?
11 paź 11:52
sushi_gg6397228:
| | licznik | |
|
| tak pisz ułamki, bo cięzko rozszyfrować jakie są f(x) i g(x) |
| | mianownik | |
11 paź 11:58
Sansa: | | −2x+3 | |
oraz z moich obliczeń m= |
| |
| | x−1 | |
11 paź 12:03
sushi_gg6397228:
1) jaka jest dziedzina w obu przykładach ?
11 paź 12:04
Sansa: Df= x∊R
Dg= x≠1 ?
11 paź 12:07
sushi_gg6397228:
przecież w obu mianownikach jest x−1
11 paź 12:07
Janek191:
m = − 2 ?
11 paź 12:09
Sansa: Racja. A o z m?
11 paź 12:11
Janek191:
D
f = D
g = ℛ \ { 1}
f(x) = g(x)
| 2 x + m | | 2 | |
| = |
| |
| ( x −1)2 | | x −1 | |
Oblicz m
11 paź 12:14
Sansa: Oo! Już wyszło, dziękuję
11 paź 12:19
Janek191:
Dla potomnych :
| 2 x + m | | 2 | | x −1 | | 2 x− 2 | |
| = |
| * |
| = |
| |
| (x −1)2 | | x −1 | | x −1 | | (x −1)2 | |
więc
m = − 2
11 paź 12:36