wektor
Tomek: Wykaż że wektory a→=[4,0,−1], b→ = [1,3,4] , c→ = [−5,−3,−3].
Czy w tym zadaniu aby to wykazać muszę najpierw obliczyć długość każdego z wektorów, a później
wykorzystać twierdzenie o istnieniu trójkąta czyli:
|a→| + |b→| > |c→| itd?
11 paź 11:30
Tomek: Wykaż że wektory tworzą trójkąt *
11 paź 11:31
Tomek: ?
11 paź 11:45
Janek191:
Co to jest wektor ?
11 paź 12:22
PW : Ponieważ
Tomek się nie odzywa, powiem wprost: pytanie jest niesensowne. Co miałoby
oznaczać, że trzy
wektory swobodne tworzą trójkąt? Wektory i trójkąty to stworzenia z
innych bajek. Dlatego
Janek191 pytał "co to jest wektor" − nie dlatego, że nie wie
11 paź 13:49
Tomek: takie mam polecenie też według mnie trochę to dziwne jeśli chodzi odpowiedź Janka wektor jest
wielkością w matematyce posiadającą długość, zwrot i kierunek
11 paź 14:07
qulka: dodać je do siebie i powinno wyjść zero
11 paź 14:07
qulka: składanie wektorów się klania
11 paź 14:07
qulka:

a+b+c=0 i wszędzie strzałeczki nad literkami
11 paź 14:10
Tomek: o to chodzi

dzięki śliczne
11 paź 14:11
Janek191:
Tu są podane wektory swobodne.
Powinno być pytanie − czy istnieją wektory zaczepione ( reprezentanty podanych wektorów
swobodnych), które wyznaczą wierzchołki trójkąta ?
Wektory zaczepione mają początek i koniec ( punkty ).
11 paź 14:31
Tomek: Dzięki Janek cenne spostrzeżenie
11 paź 14:45
qulka: ale dodawanie wektorów swobodnych jest możliwe, a ich ułożenie nie jest ograniczone punktami
(jak na obrazku powyżej)
11 paź 14:58
PW : Tomek, zajrzyj do literatury, żeby nauczyć się definicji wektora i wektora swobodnego, bo
to co piszesz o 14:07 to opowiastki dla dzieci, a nie definicja.
11 paź 16:01