Czy wiesz, że
AS: Czy wiesz,że?
Funkcja semiversus
W matematyce nautycznej używa się funkcji zwanej semiversus(al) (sem(al))
Wyrażenie 1 − cos(al) nazwano sinus versus kąta al a połowa tej różnicy to jest
1/2(1 − cos(al)) nazywa się połową (semi = połowa) od sinus versus w skrócie
semiversus.
sem(al) = 1/2(1 − cos(al)) = sin2((al)/2)
Z tego wzoru mamy cos(al) = 1 − 2*sem(al)
Funkcja sem(al) ma w rachunkach nautycznych następujące własności
a) jako funkcja kwadratowa ma zawsze znak + (plus) a w szczególności
sem kąta ujemnego jest również dodatni
srm(−al) = sem(al)
b) gdy al wzrasta od 0o do 180o ,sem (al) wzrasta od 0 do +1.
Wszystkie zatem kąty od 0o do 180o są przez funkcje sem(al)
jednoznacznie określone.Dzięki temu odpada konieczność zwracania
uwagi na znak,bo znak jest zawsze dodatni w przeciwieństwie do cos(al)
który może być dodatni lub ujemny.
Tw.cosinusów przy wprowadzenieu sem(al) przyjmuje postać
a2 = b2 + c2 − 2*b*c*cos(al) = b2 + c2 − 2*b*c*(1 − 2*sin(al)) =
b2 + c2 − 2*b*c + 4*b*c*sem(al)
Ostatecznie
a2 = (b − c)2 + 4*b*c*sin(al)
b2 = (a − c)2 + 4*a*c*sin(be)
c2 = (a − b)2 + 4*a*b*sin(ga)
11 paź 11:28
AS: mała korekta,oczywiście licho nie śpi.
W końcowej części tematu ma być
Ostatecznie
a2 = (b − c)2 + 4*b*c*sem(al) itd.
11 paź 11:37