.
Etna: Wyznacz parametr a,b tak aby funkcja
| | ⎧ | ax2+b ,jeśli x∊(−∞,−2) | |
| f(x)= | ⎨ | x−a, jeśli x∊<−2,3) |
|
| | ⎩ | ax+b, jeśli x∊<3,∞) | |
była ciągła w zbiorze R.
Liczę lim prawo i lewo stronne dla −2
4a+b=−2+a
oraz dla 3
3−a=
a3+b
Jednak potem w układzie równań wychodzi mi wynik niezgodny z odpowiedzią

. Wydaje mi się , że
dobrze to robie
11 paź 11:09
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
11 paź 11:12
sushi_gg6397228:
4a+b= −2 − a dla x= −2
11 paź 11:12
Etna: Ehh no faktycznie jestem nieuważna. Jednak z tym −a też nie wychodzi. Wtedy a=−3/11 a b=−7/11
11 paź 11:20
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia, a nie wynik koncowy
11 paź 11:23
Etna: ok
11 paź 11:25
Etna: 9−3a=a−6−15a
11a=3
a=
311
b=−2−5*
311
b=−3
411
11 paź 11:28
sushi_gg6397228:
11a= −15
11 paź 11:29
Etna: Jak zwykle głupie błędy. dzięki
11 paź 11:48
sushi_gg6397228:
na zdrowie
11 paź 11:59