Oblicz prawdopodobieństwo
toka: Rzucamy 6 razy kostką. Oblicz prawdopodobieństwo, że:
a) suma wyrzuconych oczek równa jest 10
b) otrzymano dokładnie 5 różnych wyników
| | 4 | |
a) To jest chyba P(A) = |
| ? |
| | 66 | |
b) Nie wiem.
11 paź 11:05
sushi_gg6397228:
a) zapisz jakie masz liczby spełniające podany warunek
11 paź 11:10
toka: (2, 2, 2, 2, 1, 1) (1, 1, 1, 1, 1, 5) (1, 1, 1, 1, 3, 3) (1, 1, 1, 1, 4, 2)
To chyba wszystkie możliwości
11 paź 11:16
sushi_gg6397228:
i jeszcze trzeba pozmieniac miejsca w kazdym nawiasie
11 paź 11:19
toka: Czyli np. dla (2, 2, 2, 2, 1, 1) mam 4 możliwości rozstawienia 2 i 2 możliwości rostawiania 1
czyli 4*2=8?
11 paź 11:28
11 paź 11:32
toka: Poprawka dla (2, 2, 2, 2, 1, 1) mam 4*3*2*2 możliwości?
11 paź 11:32
sushi_gg6397228:
1 1− − − −
1− 1− − −
1− − 1 − −
1 − − − 1−
1 − − − − 1
u mnie jest już 5 możliwości, a to dopiero początek
11 paź 11:32
Janek191:
( 1,1,1,1,1,5)
6 możliwości
11 paź 11:33
misiek: Janek dobrze pisze
11 paź 11:35
misiek: 15+6+15+30 możliwości ogółem
11 paź 11:37
Janek191:
( 1,1,1,1,3,3 )
11 paź 11:37
toka: Czyli w sumie będzie 15 + 6 + 15 + 36? Po kolei dla (2, 2, 2, 2, 1, 1) (1, 1, 1, 1, 1, 5) (1,
1, 1, 1, 3, 3) (1, 1, 1, 1, 4, 2)
11 paź 11:37
Janek191:
( 1,1,1,1, 4,2)
| |
*2 = 30 bo ( 4,2) lub ( 2,4) |
| |
11 paź 11:38
toka: OK. Czyli P(A) = U{66}/{66}?
A w B?
Próbuje to robić nie wprost czyli licze A' dla 5 takich samych wyników. No to mam 6 możliwości
aby 5 liczb było takich samych a na ostatnie miejsce daje jeszcze jedna losową ale bez tej co
się 5 razy powtarza czyli 6*5?
11 paź 11:43
[P[misiek]]: nie czytacie postów
11 paź 11:43