Przystawanie trojkatow
5-latek:

W trojkacie równobocznym ABC przedluzamy bok AB poza punkt B o odcinek BB
1 rowny 1 , , bok BC
poza punkt C o odcinek CC
1 rowny 1 bok Ac przedluzamy poza punkt A o odcinek AA
1 rowny 1 .
Udowodnij ze trokąt A
1B
1 C
1 jest równoboczny
11 paź 10:44
henrys: ale chyba źle zrobiłeś rysunek, bo coś mi się wydaje, że ten trójkąt nie jest równoboczny
11 paź 10:57
5-latek: Tak teraz widze ze zle . Spieszylem się
11 paź 14:34
5-latek:

Teraz powinno być dobrze .
Pomoze ktoś?
11 paź 14:45
henrys: np. na podstawie cechy bkb małe trójkąty są podobne więc boki trójkąta A1B1C1 są równe.
11 paź 14:51
5-latek: Chciałbym to dobrze zrozumieć .
Wiem z echodzi o trojkaty AA1C1 A A1 B1 i B B1 C1
11 paź 15:09
henrys: tak tylko nie AA1C1 tylko CC1A1
11 paź 15:13
5-latek: CA1= AB1= BC1
Bok CC1= AA1= BB−1
kąt które katy C1B1 ?
11 paź 15:13
henrys: ∠B1BC1=120o=∠C1CA1=∠A1AB1
11 paź 15:20
5-latek: Bo według mnie należy należy wziąć pod uwagę katy
∡C1B1B =∡CC1A1=∡ A1A B1
Teraz na podstwie cechy przystawania bkb boki trojkata A1B1C1 sa rowne
Sprawdzisz to i ewentualnie poprawisz ?
11 paź 15:22
henrys: CA1= AB1= BC1
Bok CC1= AA1= BB1=1
11 paź 15:22
5-latek: Dobrze już widze ze napisales .
dziekuje

Teraz sobie przepisuje do zeszytu
11 paź 15:24
henrys: tak tak nie tylko podobne ale przystające, ale skąd wiesz, że te kąty, które napisałeś są
równe?
11 paź 15:25
5-latek: Już widze kat B1B C1=120 bo kat CBA=60 ( trojkat równoboczny i suma kątow przyległych
=180 stopni
11 paź 15:27
henrys:
11 paź 15:28
5-latek: To było ostatnie zadanko z tego paragrafu
Teraz muszse poczytać o prostych równoległych
11 paź 15:31