rownoramienny 2
5-latek:

W trojkacie równoramiennym ABC w którym AC=BC i którego obwod wynosi 50 cm poprowadzono
srodkowe AD i BE . Obwod trojkata ABE jest 0 8 cm większy od obwodu trojkata ACD . Oblicz boki
trojkata ABC
11 paź 10:31
henrys: 22,14,14
11 paź 10:48
henrys: ładne

czesc 5−latku
11 paź 10:48
5-latek: Witaj
11 paź 10:51
5-latek: Będę na forum za 2 godziny to się zgloszse po wskazowke .
Teraz muszse wyjechać z rodzicami .
11 paź 10:54
Janek191:
AC = BC = 2 a
AB = b
więc
2*2 a + b = 50 ⇒ b = 50 − 4 a
AD = B E = x
więc
a + b + x = 2 a + a + x + 8
b = 2 a + 8
zatem
2a + 8 = 50 − 4 a
6 a = 42
2 a = 14
======
b = 50 − 2*14 = 22
===============
Odp.
AB = 22
AC = BC = 14
============
11 paź 11:01
5-latek: Dziekuje Ci
11 paź 14:36