Rozwiąż układ równań:
Waldi: Rozwiąż układ równań:
jak rozwiązać układ równań xy = yx i x3 = y2
11 paź 06:56
wmboczek: y=±x1,5 x>≥0 z drugiego równania
ujemne rozważ osobno
x do potęgi x1,5=x do potęgi 1,5x
zatem x(√x−1,5)=0 dla x≠1 (x=1 pasuje)
11 paź 07:09
Matematyk /: idem na fize
11 paź 09:14
Waldi: Ale z tego równania x=0 lub x=√6/2
11 paź 09:34
PW : Podnieś pierwsze równanie stronami do potęgi 6. Po inteligentnym przekształceniu i podstawieniu
drugiego równania będzie chyba jasne.
11 paź 13:00