funkcja odwrotna
majdan: Wyznacz funkcję odwrotną do : j(x) = x3−3x2+3x+27
11 paź 00:55
ICSP: j(x) = x3 − 3x2 + 3x + 27 = (x − 1)3 + 28
Teraz prościej ?
11 paź 02:26
Janek191:

cd.
y = = f ( x) = ( x − 1)
3 + 28
( x −1)
3 = y − 28
x − 1 =
3√y − 28
x =
3√28 − y + 1
I po zamianie zmiennych
y = f
−1 (x) =
3√ x − 28 + 1
=======================
11 paź 08:59
Janek191:
W IV wierszu powinno być :
x = 3√ y − 28 + 1
11 paź 09:03
Matematyk /: Ja nie ómiem rysøwać powiedzccie mi jak sie to robi bo hcialbym sie na uczyc rysowac na tej
strønie mogem?
11 paź 09:11