prosze o pomoc
Pati: Obrazem pewnego punktu p w symetrii wg.prostej y=3 jest punkt p1 (−2;1) a w symetrii wg.
prostej k punkt p2(−6;1) znajdz współrzedne punktu p i rownanie prostej k
prosze niech ktos podpowie jak to zrobic
9 gru 15:18
Michał: odp: p(8,1)
k: y=1
9 gru 15:23
Pati: jak Michale to obliczyłeś ze punkt p ma takie wspołrzedne
9 gru 15:27
Michał:

p1 (−2;1) → y=3
czyli przesunięty jest o 5 w lewo y1=3−(−2)=5. w takim razie 3+5=8
analogicznie dla prostej k
p2(−6;1) → y=?
znając p(8,1)
8−(−6)=14
14/2=7 (środek symetrii)
8−7=1
9 gru 15:34
Pati: oki wszystko to rozumiem ale przeciez wykres y=3 jest poziomo a nie pionowo czyli odbicie
punktu powinno byc do gory tak czy nie ?
9 gru 15:39
Michał: łee...sory. Pomyliłem. Rzeczywiście. W takim razie odp to :
p(−2,5)
9 gru 15:45
Pati: oki ale jak teraz wyliczyles ten punkt p
9 gru 15:54
Pati: czyli rownanie prostej k bedzie y=4 a srodek symetrii bedzie 2
9 gru 16:16