wartość bezwzględna
misia: y= |||1+x|+1|−1|
mógłby mi ktoś pomóc? bardzo proszę...
11 paź 00:48
5-latek: Misia o tej godzinie
11 paź 00:52
Eta:
misie już zapadły w zimowy sen
11 paź 01:01
misia: nie musi być o tej

ważne by przed poniedziałkiem....
11 paź 01:12
Aga1.:

y
1=1+x szary
y
2=Ix+1I pomarańczowy
y
3 =Ix+1I+1 zielony
y
4=IIx+1I+1I=y
3
y
5=IIx+1I+1I−1=y
2
y=y
2
11 paź 08:27
Matematyk /: Misia jest ladna i siem nie mogem od niej otczepic
11 paź 09:13
daras: a mi się nie chce misie
11 paź 09:39
misia: a nie powinno być 6 oddzielnych przypadków?
11 paź 12:18
misia: bo jak na zajęciach robiliśmy, to rozbijaliśmy za każdym razem na większe lub mniejsze od 0. a
tutaj mamy 6 wartości bezwzględnych. a Ty Aga1 narysowałaś 4 funkcje... i już sama nie wiem
11 paź 12:19
ICSP: nawet nie wiemy co chcesz z tą wartością bezwzględną zrobić
11 paź 12:19
misia: no dostałam taki zapis i mam narysować wartość funkcji...
11 paź 12:30
ICSP: narysować wartośc funkcji ?
11 paź 12:31
misia: to nie będzie tak że najpierw zaczynam od środka i:
1+x>0 lub 1+x<0
x>−1 lub x<−1
dla tego pierwszego wtedy: y=||1+x+x|−1|
dla drugiego: y=||−1−x+1|−1|
i tak dalej...
nie o to w tym chodzi?
11 paź 12:31
misia: wykres, przepraszam
11 paź 12:32
misia: już mi się wszystko myli...
11 paź 12:32
ICSP: y= |||x+1|+1|−1|
|x + 1| + 1 jest zawsze >0 więc ||x + 1| + 1| = |x + 1| + 1. Funkcja wyglaa wtedy następująco :
y = ||x + 1| + 1 − 1| = ||x + 1|| = |x + 1|
11 paź 12:34
misia: |x + 1| + 1 jest zawsze >0 więc ||x + 1| + 1| = |x + 1| + 1 −> czemu tu została opuszczona ta
ostatnia wartość?
11 paź 12:36
ICSP: znasz definicję ?
| | ⎧ | a jeśli a > 0 | |
| |a| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −a jeśli a < 0 | |
Przyjmij a = |x + 1| + 1
11 paź 12:38
misia: to wtedy jak mamy
y=|||1+x|+1|−1|
to będzie
y=||1+x+1|−1|
y=||x+2|−1|
y=|x+1|
y=x+1
?
na pewno nie... ja nie rozumiem tego
11 paź 12:43
henrys: jak masz jakiś wykres funkcji y=f(x), potrafisz narysować wykres y=|f(x)|?
11 paź 12:48
misia:

tak. jak np jest y=|x| to wtedy wygląda to tak. chociaż tutaj rysować to ja nie umiem xd
11 paź 12:52
misia: achhhh już zrozumiałam

dziękuję Wam wszystkim bardzo!
11 paź 14:43