Indukcja matematyczna
Madzix: Indukcja matematyczna, sprawdzić czy działa tu zasada indukcji matematycznej.
12+22+32+....+n2=[n(n+1)(2n+1)]/6
Będę wdzięczna za pomoc
11 paź 00:19
5-latek: Dziala ale skoro nie ma Cie na forum to nie będę pisal sam ze sobą
11 paź 00:53
Eta:
| | 1*2*3 | |
dla n=1 L=1 P= |
| =1 |
| | 6 | |
zał. indukcyjne
n=k
| | k(k+1)(2k+1) | |
12+22+....+k2= |
| |
| | 6 | |
teza indukcyjna
n=k+1
| | (k+1)(k+2)(2k+3) | |
12+22+...+k2+(k+1)2= |
| |
| | 6 | |
Dowód indukcyjny:
| | k(k+1)(2k+1) | | (k+1)[k(2k+1)+k+1] | | (k+1)(2k2+7k+6) | |
L= |
| +(k+1)2= |
| = |
| = |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
twierdzenie jest prawdziwe dla każdego n≥1
11 paź 00:59
Eta:
Poprawiam chochlika
| | (k+1)[k(2k+1)+6k+6] | |
L=.......................... = |
| = ..... |
| | 6 | |
11 paź 01:04
Madzix: Rozumiem pierwszy krok, również wiem jak obliczono prawą stronę równania. Nie do końca jednak
rozumiem jak zsumowano lewą stronę w drugim kroku indukcyjnym. Mógłby ktoś jakoś jasno i
powoli wyjaśnić?
11 paź 18:32
Eta:
| | k(k+1)(2k+1) | | k(k+1)(2k+1)+6(k+1)2 | |
L= |
| +(k+1)2= |
| = |
| | 6 | | 6 | |
| | k(k+1)(2k+1)+6*(k+1)*(k+1) | |
= |
| = |
| | 6 | |
| | (k+1)[k(2k+1)+6k+6] | | (k+1)*(2k2+7k+6) | | (k+1)(k+2)(2k+3) | |
= |
| = |
| = |
| =P |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
11 paź 18:54