Rownanie f. Wykladnicza
Karolina: | | 1 | |
Rozwiaz rownanie |
| √12−3x+1 = 3x − 3x−1 + 3x−2 − 3x−3 + 3x−4 + ... |
| | 4 | |
10 paź 23:27
Karolina: Tam po lewej cale wyrazenie jest pod jednym pierwiastkiem bo widze jakis uskok mi sie zrobil

po prawej wylaczylavym 3
x ale co z tymi minusami i plusamj ? Przeczuwam ze to trzeba jakos
zmienic na szereg zbieżny po prawej ale nie wiem za bardzo jak
10 paź 23:29
5-latek: Prawa to suma nieskończonego szeregu geometrycznego
| | −3x−1 | |
a1=3x i q= |
| i |q|<1 |
| | 3x | |
10 paź 23:33
Eta:
| | 1 | |
Po prawej masz sumę ciągu geometrycznego zbieżnego q=− |
| |
| | 3 | |
| | a1 | | 3x | | 1 | |
to P= |
| = |
| = |
| 3x+1 |
| | 1−q | | | | 4 | |
...........
otrzymujemy równanie:
√12−3x+1=3
x+1
obydwie strony dodatnie więc można podnieść obustronnie do kwadratu
12−3
x+1= (3
x+1)
2 podstawienie 3
x+1=t , t>0
t
2+t−12=0 ⇒ (t+4)(t−3)=0
......... dokończ
odp: x=0
10 paź 23:35
Eta:
Przepisała i .......... poszła spać
11 paź 00:18
Janek191:
I zapomniała podziękować
11 paź 09:35