Ciag geomeyryczny i f. wykladnicza
Karolina: Liczby 4, (
√2)
2x−4, 5 dzielone przez: 2
−x+2 w podanej kolejnosci sa wyrazami ciagu
arytmetycznego. Oblicz x i roznice tego ciagu.
Wiec ta srodkowa liczba to 2
x−2 rowna sie sredniej arytm. 2
2 i 2
−x+2. Probowalam
podstawic za 2
x−2 zmienną t albo za 2
x ale nie moge tego wyliczyc
10 paź 22:37
sushi_gg6397228:
zapisz za pomocą ułamka U {}{} "bez spacji" trzecią liczbę
2*a2 = a1 +a3
zapisz jak to bedzie wyglądać
10 paź 22:40
10 paź 22:54
sushi_gg6397228:
tam masz dodawanie po prawej stronie, a nie mnożenie−> do poprawki
rozdziel potegi
ab+c= ab* ac
10 paź 22:58
Eta:
| | 5 | |
Poprawna treść jest: 4, 3*(√2)2x−4, |
| ( zjadłaś 3  |
| | 2−x+2 | |
| | 5 | |
(√2)2x−4=2x−2 i |
| = 5*2x−2 |
| | 2−x+2 | |
z def. ciągu arytm:
2*3*2
x−2= 4+5*2
x−2 ⇒ 2
x−2= 2
2 ⇒
x=4
zatem ciąg: 4, 12, 20 ,..
r=8
10 paź 23:11
10 paź 23:17
Karolina: Eta, dziękuje bardzo 😆wlasnie licze licze i nie moglo mi wyjsc
10 paź 23:20
Eta:
10 paź 23:26