zadanie 2
Blue: Przedstaw w postaci trygonometrycznej liczbę cosα−isinα
Nie wiem w ogóle o co tutaj zbytnio chodzi, więc bardzo bym prosiła o jakieś wskazówki.
10 paź 21:38
sushi_gg6397228:
to wygląda jak masło maślane
10 paź 21:44
Blue: sushi, proszę Cię, nie zaczynaj znowu

jakie masło maślane? Dlaczego?
10 paź 21:45
Blue: no bo w sumie, to to wygląda, jak postać trygonometryczna, ale takie mam tu zadanie w tej
książce.... ^^
10 paź 21:46
Blue: jak chcesz, to mogę Ci podać odp.
10 paź 21:48
Mila:
|z|=√cos2α+sin2α=1
cosφ=cosα
sinφ=−sinα
Dla jakiego kąta tak będzie?
10 paź 21:49
robin: A nie w "postaci iloczynowej"?
10 paź 21:50
Blue: −α? Już ogarniam

Dziękuję
10 paź 21:50
Blue: robin, nie, wszytko dobrze jest napisane
10 paź 21:51
Mila:
Napisz rozwiązanie. Ktoś inny skorzysta.
10 paź 21:52
Blue: cos(−α)+isin(−α)
10 paź 21:57
Mila:
Albo tak:
cos(2π−α)+isin(2π−α) ?
10 paź 22:00
Blue: w odpowiedziach mam tak, jak napisałam.
10 paź 22:05
Mila:
W porządku.
10 paź 22:12