Trojkat rownoramienny 1
5-latek :

Zadanie :
Udowodnij ze w trojkacie rownoramiennym srodkowa doprowadzona do postawy jest rowniez
dwusieczna i wysokoscia
10 paź 21:24
typowymatfiz: kąt ADB oraz CDB są równe i wynoszą 90*, zatem, korzystamy z zasady kbb
10 paź 21:26
5-latek: czyli AD=BD i AC=Bc
wiec na podstawienie przystawania bkb trojkaty ADC i i CDB sa przystające
Wobec tego srodkowa CD dzieli ka ACB na polowy wiec jest dwusieczna
Pada również na podstawe pod katem prostym bo kąt ADC i CDB jest prosty wiec jest tez
wysokoscia
Nie wiem czy takie rozuwanie jest dobre
10 paź 22:02
5-latek:
10 paź 22:14
Mila:
1)CD jest dwusieczną, cecha bbb⇔∡ACD=∡DCB, ∡ADC=∡CDB
2) ∡ADC=∡CDB=δ − to są kąty przyległe⇔2δ=180o⇔δ=90o⇔
∡ADC=∡CDB=90o⇒CD jest wysokością .
10 paź 22:41
5-latek: Już to rozumiem
10 paź 22:45