funkcja wykładnicza
x: 5x−2 + 2x ≥ 5x + 2x
pytanie czy ja mogę te dwójki sobie elegancko odjąć stronami?
jeśli tak, to co dalej bo wychodzi mi sprzeczność
5x−2 ≥ 5x
x − 2 ≥ x
−2 ≥ 0
10 paź 21:22
sushi_gg6397228:
pewnie jest błędnie przepisane zadanie
10 paź 21:24
x: to będzie tak 5x−2 + 2x+4 ≥ 5x + 2x
10 paź 21:27
x: 5x−2 + 2x + 24 ≥ 5x +2x
a teraz te dwójki pójdą ?
10 paź 21:28
sushi_gg6397228:
ab+c= ab * ac
ab−c= ab : ac
10 paź 21:29
x: faktycznie, to co z tym można zrobić?
10 paź 21:30
sushi_gg6397228:
najpierw rozpisać wg schematu
10 paź 21:31
x: 5x : 52 + 2x * 24 ≥ 5x + 2x
10 paź 21:33
sushi_gg6397228:
i policzyć to co można
24=...
10 paź 21:35
x: 5x : 25 + 2x * 16 ≥ 5x + 2x
10 paź 21:38
sushi_gg6397228:
masz takie coś:
to mozemy przenieść takiesame "literki" na te same strony i coś poskracać
10 paź 21:40
10 paź 21:46
sushi_gg6397228:
a gdzie poszło sobie "w" z prawej strony ?
10 paź 21:48
sushi_gg6397228:
i jeszcze się znaki nierówności zmieniły ?
10 paź 21:49
x: | | w | |
przeniosłam na lewą odjełam wyszło − |
| , następnie zmieniłam |
| | 25 | |
obróciłam znak nierówności mnożąć obie strony przez −1
10 paź 21:50
10 paź 21:53
10 paź 21:54
10 paź 21:55
sushi_gg6397228:
więc jeszcze raz:
od linijki z 21.38
10 paź 21:55
10 paź 21:58
x: 24*5x≥−375*2x
10 paź 21:59
sushi_gg6397228:
zapisałaś bez posłuchania i jest do bani
bo ja sobie przeniosłem "w" na prawą stronę i wpadłaś jak śliwka w kompot
10 paź 21:59
10 paź 22:02
x: no dobra, to jak to powinno być ?
10 paź 22:05
sushi_gg6397228:
"2" na lewo, "5" na prawo i liczymy
10 paź 22:06
x: | | 25*5x | | 5x | |
16*2x − 2x ≥ |
| − |
| |
| | 25 | | 25 | |
10 paź 22:10
sushi_gg6397228:
to mozna podzielic przez 3 obustronnie
10 paź 22:11
10 paź 22:14
sushi_gg6397228:
widać, że powoli dochodzimy do końca zadania
co teraz zaproponujesz ?
10 paź 22:15
x: pomnożyłabym przez 25 ?
10 paź 22:16
sushi_gg6397228:
i co potem?
10 paź 22:17
x: nie wiem, nie mam pojęcia jak to dalej zrobić
10 paź 22:18
sushi_gg6397228:
trzeba "przenieść" liczby z "x" na jedną stronę, a bez "x" na drugą
bo jak przeniesiemy "5" na jedną , a "2" na druga to nie będzie dobrze widać
10 paź 22:20
10 paź 22:23
sushi_gg6397228:
przeniosłaś wszystko na jedna strone
10 paź 22:23
x: wiem, ale wszystko jest z x
10 paź 22:24
sushi_gg6397228:
25*5 *2
x ≥ 8* 5
x
5
3 *2
x ≥ 2
3* 5
x \ : 2
3
....
10 paź 22:26
x: czyli dobrze było z tym 25
10 paź 22:28
x: x ≥ 3 bo 2,5 >1
10 paź 22:29
x: dzięki serdeczne za pomoc
10 paź 22:31
sushi_gg6397228:
3≥x
teraz przepisz od nowa całe rozwiązanie tego zadania
10 paź 22:31
x: 5
x−2 + 2
x+4 ≥ 5
x + 2
x
25*5
x + 16*2
x ≥ 5
x + 2
x
25*5*2
x ≥ 8*5
x
5
3*2
x ≥ 8*5
x
3≥x
10 paź 22:55
sushi_gg6397228:
| | 5x | |
druga linijka wtopa |
| |
| | 25 | |
do poprawki od nowa ( wklej sobie potem tekst do worda)
bo jak coś będzie źle to znowu od nowa pisać
10 paź 22:59
sushi_gg6397228:
i brakuje zapisu z 22.28 między przedostatnią, a ostatnią linijką
10 paź 23:04
x: 5
x−2 + 2
x+4 ≥ 5
x + 2
x
5
x:25 + 16*2
x ≥ 5
x + 2
x
5
3*2
x≥2
3*5
x
3≥x
10 paź 23:14
x: dobra jutro poprawię, padam już..
10 paź 23:14
sushi_gg6397228:
4 linijka od dołu −−> widzę
3 po lewej stronie
10 paź 23:15
sushi_gg6397228:
o 22.26 u mnie były jeszcze \ : 2x oraz \ : 23 ( to abyś wiedziała potem skąd się wzięło)
10 paź 23:18
x: 5
x−2 + 2
x+4 ≥ 5
x + 2
x
5
x:5
2 + 2
x*2
4 ≥ 5
x + 2
x
5
x:25 + 16*2
x ≥ 5
x + 2
x
25*5*2
x ≥ 8*5
x
5
3*2
x ≥ 2
3*5
x /:2
3
3≥x
11 paź 17:36
sushi_gg6397228:
i brakuje przedostatniej linijki (patrz 22.28)
jeszcze raz
11 paź 18:09
x: 5
x−2 + 2
x+4 ≥ 5
x + 2
x
5
x:5
2 + 2
x*2
4 ≥ 5
x + 2
x
5
x:25 + 16*2
x ≥ 5
x + 2
x
25*5*2
x ≥ 8*5
x
5
3*2
x ≥ 2
3*5
x /:2
3
3 ≥ x
11 paź 21:38
sushi_gg6397228:
3,5 h pisania w porównaniu do wczesniejszych 18h −−> widać postęp
11 paź 21:40
x: i to bez kopiowania

dziękuje za pochwałę i pomoc
11 paź 21:41
sushi_gg6397228:
na zdrowie
11 paź 21:42
sushi_gg6397228:
4 linijka źle
11 paź 21:43
x: 5
x−2 + 2
x+4 ≥ 5
x + 2
x
5
x:5
2 + 2
x*2
4 ≥ 5
x + 2
x
5
x:25 + 16*2
x ≥ 5
x + 2
x
25*5*2
x ≥ 8*5
x
5
3*2
x ≥ 2
3*5
x /:2
3
3 ≥ x
11 paź 21:46
sushi_gg6397228:
4 minuty; rekord ...
11 paź 21:48