Zastosowanie równań
Kloes: Witam,
mam problem z jednym z zadań:
Pociąg ekspresowy jedzie trasą o długości 120 km w czasie krótszym o pół godziny niż pociąg
pośpieszny. Pociąg pośpieszny w ciągu godziny pokonuje trasę o 20 km krótszą niż ekspresowy. Z
jaką prędkością jadą oba pociągi?
Mógłbyś ktoś ukierunkować, znalazłem jedną z odpowiedzi, ale niezbyt się przydała przy
rozwiązaniu zadania.
10 paź 20:57
Tadeusz:
Z drugiego zdania treści wynika, że
V
p=V
e−20
i to do wzoru na czas:
10 paź 21:11
Kloes: nie wiem czy dobrze:
Zał: V
e > 0, V
p > 0, t
e > 0, t
p > 0
| 120 | | 120 − 0,5(Ve − 20) | |
| = |
| |
| Ve | | Ve − 20 | |
120(V
e − 20) = V
e (120 − 0,5(V
e − 20)
120V
e − 2400 = V
e (120 − 0,5Ve + 10)
−2400 = −0,5V
e2 + 10V
e / x (0,5)
0,5V
e2 − 20V
e − 4800 = 0
10 paź 22:32
Kloes: Δ = (−20)
2 − 4 x (−4800) x 1
Δ = 400 + 19200 = 19600
pΔ = 140
| | 20+/− | |
Ve1/2 = |
| = 80 v Ve < 0 Ve ∉ D |
| | 2 | |
V
e = 80 km/h
V
p = 60 km/h
10 paź 22:35
Eta:
2 sposób (bez równania wymiernego
| ⎧ | v*t=120 | |
| ⎩ | (v−20)(t+0,5)=120 | t=120v , v>0 , t>0
|
| | 120 | |
(v−20)( |
| +0,5)=120 /*2v |
| | v | |
(v−20)(240+v)=240v
v
2−20v−4800=0 ⇒(v−80)(v+60)=0 ⇒ v=80 to v−20= 60
odp: prędkość ekspresu
v=80km/h prędkość pośpiesznego
v=60km/h
10 paź 22:56