Pomóżcie potęgi prosze.
Michał: Pomóżcie pls.
Rozwiąż równanie: 3−9 x (−27)4 x 81−1
Z góry dziękuje, wychodzi mi 3−13 x (−3)12 i nie wiem co dalej.
10 paź 20:46
sushi_gg6397228:
a gdzie jest zapisane to równanie ?
10 paź 20:47
Michał: na karcie zadan, ale nie wiem z jakiego podręcznika niestety.
10 paź 20:48
sushi_gg6397228:
dobry joke
zostało podane takie coś
rozwiąż równanie: 2*3
10 paź 20:53
Michał:
10 paź 20:57
Michał: Podałem takie równanie: 3−9 x (−27)4 x 81−1
10 paź 20:58
sushi_gg6397228:
to nie jest równanie
3+2= 5 to jest równanie −−> występuje lewa strona, prawa strona, znak równości
10 paź 20:59
Michał: Po prostu musze to obliczyć źle napisałem
10 paź 21:03
sushi_gg6397228:
mnożenie * a nie x , bo wprowadza w błąd
{−1} rób takie nawiasy na potęge
do przepisania jeszcze raz
10 paź 21:05
Eta: Pewnie treść jest taka :
Oblicz : 3
−9*(−27)
4*81
−1
10 paź 21:07
Michał: Tak dokładnie taka, jak 312, powinno być chyba −312, bo (−34)3
10 paź 21:13
Eta:
(−a)4= a4
(−27)4= 274= 312
10 paź 21:14
Michał: a no fakycznie, dzięki wielki
10 paź 21:16