postać trygonometryczna
Blue: Przedstaw w postaci trygonometrycznej liczbę √6+√2+i(√6−√2)
Mam problem z wyznaczeniem kąta...
10 paź 20:31
sushi_gg6397228:
to liczysz
a=...
b=...
a2=..
b2=..
|Z|=..
może przydadzą się tablice matematyczne dopuszczalne do obiegu na przełomie wieku
10 paź 20:33
Blue: to wiem, ale chodzi mi o to, jak dojść do wartości kąta
10 paź 20:36
sushi_gg6397228:
nie widze obliczeń
10 paź 20:38
Blue: |z|=4
10 paź 20:43
Blue: w odp. mam że kąt będzie π/12, ale jak do tego dojść, skoro nie znamy wartości f.
trygonometrycznych dla takiego kąta?
10 paź 20:45
sushi_gg6397228:
przeczytaj ostatnią linijkę mojego wpisu o 20.33
10 paź 20:46
Mila:
W tablicach masz dokładne wartości f. trygonometrycznych dla kątów 15
o,18
0,22.5
o,36
o.
Mogłaś też spróbować tak:
| (√6+√2) | | (√6−√2) | | 1 | |
| * |
| = |
| sin(2φ)⇔ |
| 4 | | 4 | | 2 | |
10 paź 21:01
Blue: A gdzie te tablice znajdę?

Mila, a skąd ten pierwszy wzór się wziął?
10 paź 21:04
Blue: a dobra, już widzę skąd

Dzięki
10 paź 21:04
sushi_gg6397228:
w antykwariacie lub Cewe/ Nahorska/Pancer niebieskie
10 paź 21:06
Mila:
Powtórz tożsamości trygonometryczne.
10 paź 21:07
Blue: hm... to te tablice są dostępne na egzaminach?
10 paź 21:15
Mila:
O to zapytaj asystenta, każda uczelnia ma swoje zwyczaje.
10 paź 21:19
sushi_gg6397228:
na maturze i na przełomie wieku; musisz wrócić do SP i nauczyć się czytać ze zrozumieniem
10 paź 21:21
Blue:
ale te na maturze nie podają przecież dokładnej wartości..
Dobra, dzięki za pomoc
10 paź 21:28