analityczna
Bogusia: Cześć
Oblicz długość najdłuższego boku trójkąta , którego boki zawarte są odpowiednio w prostych l i
k oraz w osi y
l: y=x+4 , k: y=−x−3
prosze o pomoc
9 gru 15:00
Michał: dł = 7
9 gru 15:04
Bogusia: za wiele mi to nie daje jak to rozwiązałeś?
9 gru 15:05
Michał:

fg
9 gru 15:06
Godzio:

AB = ?
szukamy punktu wspólnego dla y=−x−3 i x=0
x=0
y=−x−3
czyli y=−3 A(0,−3)
teraz prostej y=x+4 i x=0
x=0
y=x+4
czyli y=4 => B(0,4)
|AB| =
√ (0+0)2 + (4−(−3))2 =
√49 = 7
9 gru 15:08
Michał: Na oko rysowane. tam jest oczywiście −3 arysunek przedstawia układ współrzędnych. Prosta y jest
przeciwprostokątną i jest najdłuższym bokiem.
9 gru 15:08
Michał: Na oko rysowane. tam jest oczywiście −3 arysunek przedstawia układ współrzędnych. Prosta y jest
przeciwprostokątną i jest najdłuższym bokiem.
9 gru 15:08
Michał: Na oko rysowane. tam jest oczywiście −3 arysunek przedstawia układ współrzędnych. Prosta y jest
przeciwprostokątną i jest najdłuższym bokiem.
9 gru 15:09
Michał: Na oko rysowane. tam jest oczywiście −3 arysunek przedstawia układ współrzędnych. Prosta y jest
przeciwprostokątną i jest najdłuższym bokiem. Obliczona jest z różnicy 4 − (−3)
9 gru 15:09
Bogusia: dzięki Godzio i Michał
9 gru 15:16
Michał: Łatwo podać rozwiązanie. Zwróć uwagę że podane proste mają współczynnik kierunkowy równy 1 i
−1. A więc są to elementarne proste y=x jedynie z przesunięciami i zmianą monotoniczności. A
więc łatwo sobie je wyobrazić ' w głowie'. Pozostaje tylko określić która prosta jest
najdłuższa. A dalej to już zwykłe odejmowanie
9 gru 15:20