funkcja wykładnicza
x: (
√2 + √3)
x + (
√2−√3)
x = 4
10 paź 20:20
sushi_gg6397228:
wskazówka
potem podstawienie
10 paź 20:22
x: nie, nie rozumiem, przepraszam
10 paź 20:26
sushi_gg6397228:
wskazówka zrozumiana ?
10 paź 20:27
x: no właśnie, nie. nawet nie mogę dojść jak jedno może się równać drugiemu
10 paź 20:28
sushi_gg6397228:
a taką rozumiesz ?
10 paź 20:29
x: tak i tą pierwszą już też, przypomniało się, ale co dalej z tym zadaniem
10 paź 20:32
sushi_gg6397228:
to zapisz zadanie z moją wskazówką
10 paź 20:34
x: (√2 + √3)x + (1/(√2+{3}))x= 4
10 paź 20:36
sushi_gg6397228:
| | 1 | |
( √2+√3 )x + ( |
| )x = 4 |
| | √2+√3 | |
niech
(
√2+√3)
x= t , (jakie założenia na t


) wtedy
10 paź 20:38
x: t≥0
10 paź 20:42
sushi_gg6397228:
√2+√3− jest liczbą dodatnią, więc wykres np f(x)= 3x ma dziedzinę R, a ZW= (0; ∞)
zatem t .....
10 paź 20:44
x: t ∊ R\{0}
Zw to będą wszystkie rzeczywiste.. ?
10 paź 20:47
sushi_gg6397228:
t>0
10 paź 20:47
x: racja, a dalej to będzie
t2 +1t = 4
czy przekombinowalam
10 paź 20:50
sushi_gg6397228:
mozna tak lub obustronnie pomnożyć przez "t" i potem f. kwadratowa
U {}{} bedzie czytelniejszy ułamek zamiast u {}{}
10 paź 20:52
Eta:
t>0 możemy mnożyć nierówność stronami:
t2−4t+1=0 ⇒ ..........Δ =.....
10 paź 20:53
x: t2 −4t +1 = −
Δ = 16 − 4 = 12
√Δ = 2√3
10 paź 21:00
x: t1 = 2 − √3
t2= 2+√3
10 paź 21:02
Eta:
i dalej
t=.......... lub t=............ i t>0
10 paź 21:03
Eta:
Wróć teraz do podstawienia i wyznacz x
10 paź 21:03
x: x = −2
10 paź 21:05
x: i x2 = 1
10 paź 21:07
x: x1 =−2 a x2= 2
dziękuje serdecznie za pomoc
10 paź 21:08