wektory
Krótka piłka:

Samolot leci z prędkością 350 km/h względem ziemi w kierunku zachodnim. Oblicz prędkość
samolotu i jego kierunek lotu jeżeli wieje wiatr z prędkością 40 km/h z kierunku północnego −
wschodniego.
To co udało mi się samemu zrobić:
A
→ − prędkość samolotu względem ziemi
B
→ − prędkość wiatru
|A
→| = 350
|B
→| = 40
Muszę obliczyć wartość wektora C
→. Jakbym rozłożył wektor C
→ na składową x i y to bym miał
jedną z nich czyli C
x = 350 natomiast nie mam C
y. Nie wiem czy do końca dobrze kombinuje.
Mógłby ktoś dać jakąś wskazówkę?