Dwa zadania
madphysicist: Witam, chciałem spytać czy poprawnie rozwiązałem zadanie, bo wydaje się za łatwe i dodatkowo
poprosić o wskazówkę w rozwiązaniu kolejnego.
1. Pokaż, że dla a>0, b>0 zachodzi:
a
2+2ab+b
2≥4ab
a
2−2ab+b
2≥0
(a−b)
2≥0
cnd.

2. Sprawdż, czy poniższe wyrażenie jest prawdziwe:
expπ>π
e
prawdopodobnie trzeba to zlogarytmować? ale trochę mi to dalej nie wychodzi, liczę na małą
pomoc, dzięki
10 paź 19:38
PW : Za pierwsze zadanie zrobione w ten sposób dostałbyś 2 u "surowego logika"
Przecież w dowodzie nie idzie o banalne podniesienie stronami do kwadratu.
Popatrz na podobny "dowód".
−5 = 5 (nie wiem, czy to prawda, ale podnoszę stronami do kwadratu)
25 = 25 (prawda!)
Wniosek: −5 = 5, cnd,
10 paź 20:07
madphysicist: Dlatego spytałem, nic konstruktywnego swoim komentarześ nie wniosłeś, jakbyś miał chęć w czymś
pomóc byłbym bardziej wdzięczny
10 paź 20:38
PW : Nic konstruktywnego? To odpowiem krótko − nie bądź arogancki.
10 paź 20:54
sushi_gg6397228:
to są skutki bezstresowego wychowania....
10 paź 20:56
madphysicist: Tu z założenia masz że P i L>0 więc nie widzę problemu w podniesieniu do kwadratu. Nie jestem
wcale arogancki, zwyczajnie poprosiłem o pomoc a w odpowiedzi wystawiłeś mi dwóję. Nie do
końca o to mi chodziło ale zakładam, że się starałeś więc dzięki.
10 paź 21:00