matematykaszkolna.pl
Dwa zadania madphysicist: Witam, chciałem spytać czy poprawnie rozwiązałem zadanie, bo wydaje się za łatwe i dodatkowo poprosić o wskazówkę w rozwiązaniu kolejnego. 1. Pokaż, że dla a>0, b>0 zachodzi:
a+b 

ab /*()2
2 
a2+2ab+b2≥4ab a2−2ab+b2≥0 (a−b)2≥0 cnd. 2. Sprawdż, czy poniższe wyrażenie jest prawdziwe: expπ>πe prawdopodobnie trzeba to zlogarytmować? ale trochę mi to dalej nie wychodzi, liczę na małą pomoc, dzięki
10 paź 19:38
PW : Za pierwsze zadanie zrobione w ten sposób dostałbyś 2 u "surowego logika" Przecież w dowodzie nie idzie o banalne podniesienie stronami do kwadratu. Popatrz na podobny "dowód". −5 = 5 (nie wiem, czy to prawda, ale podnoszę stronami do kwadratu) 25 = 25 (prawda!) Wniosek: −5 = 5, cnd,
10 paź 20:07
madphysicist: Dlatego spytałem, nic konstruktywnego swoim komentarześ nie wniosłeś, jakbyś miał chęć w czymś pomóc byłbym bardziej wdzięczny emotka
10 paź 20:38
PW : Nic konstruktywnego? To odpowiem krótko − nie bądź arogancki.
10 paź 20:54
sushi_gg6397228: to są skutki bezstresowego wychowania....
10 paź 20:56
madphysicist: Tu z założenia masz że P i L>0 więc nie widzę problemu w podniesieniu do kwadratu. Nie jestem wcale arogancki, zwyczajnie poprosiłem o pomoc a w odpowiedzi wystawiłeś mi dwóję. Nie do końca o to mi chodziło ale zakładam, że się starałeś więc dzięki.
10 paź 21:00