ak | 1 | s − ak | ||||
n ( ∑ | )−1 ≤ n−1 ≤ | ∑ | ||||
s − ak | n | ak |
s−ak | s | s | s | 1 | ||||||
∑ | =∑ | −1=∑ | −∑1=∑ | −n=s*∑ | −n | |||||
ak | ak | ak | ak | ak |
1 | 1 | |||
n−1≤ | (s*∑ | −n) | ||
n | ak |
1 | 1 | 1 | 1 | ||||
(s*∑ | −n)= | (s*∑ | )−1 | ||||
n | ak | n | ak |
1 | 1 | |||
więc chcemy pokazać, że n−1≤ | (s*∑ | )−1 | ||
n | ak |
1 | 1 | |||
czyli, że n≤ | (s*∑ | ) | ||
n | ak |
n | s | ∑ak | |||||||||||||
czyli, że | ≤ | = | |||||||||||||
| n | n |
∑ak | n | ||||||||||||
żeby to jeszcze raz zobaczyć | ≥ | ![]() | |||||||||||
n |
|
| n | |||||||||||
≥ | też wzór na średnia arytmetyczna≥harmoniczna z wyrazami | |||||||||||
n | ∑s−ak |
1 | ||
bk= | ||
s−ak |
| n | |||||||||||
≥ | ||||||||||||
n | s*n−∑ak |
| n | |||||||||||
≥ | ||||||||||||
n | s*n−s |
| n | |||||||||||
≥ | ||||||||||||
n | s(n−1) |
| n | |||||||||||
≥ | TO WIEMY | |||||||||||
n | (n−1) |
ak | 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||
n(∑ | )−1=n* | =n* | ||||||||||||||||||||||
s−ak |
|
|
1 | 1 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
=n* | =n* | |||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
1 | |||||||||||||||||
=n* | |||||||||||||||||
|
1 | |||||||||||
=n* | |||||||||||
|
1 | |||||||||||
=n* | |||||||||||
|
1 | |||||||||||
= | |||||||||||
|
| 1 | ||||||||||||
i teraz pytamy,czy −1+ | ≥ | ||||||||||||
n | n−1 |
| 1 | n | |||||||||||||
czyli | ≥ | +1= | no ale to nam wyszło przecież ![]() | ||||||||||||
n | n−1 | n−1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |