logarytm
Karolcia: Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji jest zbiór liczb rzeczywistych
log0,5 ↑mx2+2√2x+m+1↑
↑−wartość bezwzgledna
10 paź 19:05
:): czyli ma być mx
2+2
√2x+(m+1)≠0 , co to oznacza
10 paź 19:06
Karolcia: no to wystarczy to przyrównać do zera i potem odrzucić to rozwiązanie?
10 paź 19:11
J:
Δ < 0
10 paź 19:11
Karolcia: czyli delte obliczyć
10 paź 19:12
:): m≠0 oraz Δ<0 do tego się to sprowadza
czyli
m≠0 oraz 8−4(m+1)m<0
10 paź 19:13
Karolcia: czyli delta i m1 m2 tak jak poprzednio
10 paź 19:13
Karolcia: a dlaczego m≠0?
10 paź 19:14
Karolcia: 8−4m2+4m<0
−m2+m+2<0
Δ=9
m1=−1
m2=2
m(−nieskonczoność,−1)(2,+nieskonczoność)
10 paź 19:26
:): m≠0 żeby równaie było kwadratowe (a nie liniowe)
10 paź 19:27
:): 8−4m2−4m<0
−4m2−4m+8<0..no stanardowe zadanie..
10 paź 19:28
Karolcia: okej już rozumiem

Dziękuję ponownie :3
10 paź 19:29
Karolcia: okej już rozumiem

Dziękuję ponownie :3
10 paź 19:29