logarytmy
Karolcia: Dla jakich wartościu parametru m dziedziną funkcji jest zbiór licz rzeczywistych
f(X)=log(mx2−4x+m+3)
mx2−4x+m+3>0 czy nalezy to tak zrobić?
10 paź 18:20
sushi_gg6397228:
to jest założenie na dziedzinę
a teraz D=R więc ....
10 paź 18:22
Karolcia: czyli to załozenie mx2−4x+m+3>0 jest niepoprawne do tego przykładu bo wtedy w dziedzinie byłby
same liczby dodatnie
10 paź 18:26
J:
1) m ≥ 0
2) Δ < 0
10 paź 18:28
:): dziedziną ma być zbió rzeczywistych,tj
dla każdego x ma f(x) ma mieć sens.. czyli
zawsze
mx2−4x+(m+3)>0,a to oznacza, że
m>0 i Δ<0 czyli m>0 i Δ=16−4(m+3)*m<0 (nierównośc kwadratowa)
10 paź 18:29
J:
m = 0 też spełnia warunki zadania
10 paź 18:30
:): wtedy mamy −4x+3 i np dla x=1 mamy −4+3=−1<0
10 paź 18:31
J:
już poprawiłem ..
10 paź 18:32
:): spoko spoko
10 paź 18:34
Karolcia: Dziękuje bardzo wszystkim za pomoc
10 paź 18:35
:): (jakby co..to jeszcze nie koniec

, musisz rozwiazać tą nierównosć Δ<0)
pozdrawiam
10 paź 18:37
Karolcia: mam pytanie
czy jesli jest c (m+3) nie mogłabym tego po prostu zapisać 4*m3*m?
10 paź 18:38
Karolcia: wiem wiem xd
zabieram sie do pracy xd
10 paź 18:38
:): Δ=16−4(m+3)m=−4m2−12m+16<0 gdy −m2−3m+4<0 prościej narazie sie nie da
10 paź 18:41
Karolcia: m1=−4
m2=1
10 paź 18:48
Karolcia: i w ostatecznosci wyjdzie m>1
10 paź 18:48
:): zgadza się czyli ma być −(m−1)(m+4)>0 i m>0
10 paź 18:49
:): <0 oczywiscie**
10 paź 18:50
:): tak, zgadza sie czyli m>1
10 paź 18:51
Karolcia: mam jeszcze taki przykład
log0,5 ↑mx2+2√2x+m+1↑
↑−wartość bezwzgledna
10 paź 18:57
Karolcia: mam jeszcze taki przykład
log0,5 ↑mx2+2√2x+m+1↑
↑−wartość bezwzgledna
10 paź 18:57