10 paź 18:15
sushi_gg6397228:
pewnie trzeba zwinąc do wzoru (a−b)3 i (a+b)3
10 paź 18:16
cukier: Mogę prosić o "zwinięcie" tego? Chociaż jeden przykład.
10 paź 18:28
sushi_gg6397228:
bierzesz i sprawdzasz na czuja np (1+√2)3=...
10 paź 18:31
5-latek: Nie bo go mam za dużo

ja wiem z ejest to tylko czesc pewnego zadania ale skoro dajesz to
| 5√2−7 | |
| uusuwamy niwewymiernosc z mianownika i mamy |
| 5√2+7 | |
(5
√2−7)
2 czyli to jest
3√(5√2−7)2
A jeszcze policz ile to jest (5
√2−7)
2= i zapisz to w prostszsej formie
10 paź 18:36
5-latek: Czesc

WIdze ze pomagasz wiec się ja się już nie wcinam i zajme się trudna geometria
10 paź 18:40
cukier: Ok, więc wychodzi 3√99−70√2
Jak to ruszyć dalej?
10 paź 18:43
sushi_gg6397228:
musisz zwijać
u mnie bylo łatwiej, bo były mniejsze liczby
10 paź 18:48
cukier: A czy jest na to jakiś wzór?
10 paź 18:50
sushi_gg6397228:
jak rozpiszesz podane wzory (godz 18.16) i przyrównasz odpowiednie liczby, to dostaniesz układ
równań
dla małych liczb, czasami widać od ręki ile jest "a; b"
10 paź 18:56
Mila:
Zacznij jak radzi
sushi
Metoda prób
(1+
√2)
3=1+3*1
2*
√2+3*1*
√22+(
√2)
2=1+3
√2+6+2
√2=
=7+5
√2 pasuje
| 3√5√2−7 | | 3√(√2−1)3 | | √2−1 | |
| = |
| = |
| |
| 3√5√2+7 | | 3√(√2+1)3 | | √2+1 | |
usuń niewymierność z mianownika
10 paź 18:58
Eta:
99−70√2= (3−2√2)3
10 paź 19:08