tu cie mam
himenaa: proszę o rozwiązanie tego zadania bo kompletnie nie moge sb poradzic
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym pole powierzchni całkowitej
jest cztery razy większe od pola podstawy. Oblicz sinus kąta nachylenia
przekątnej graniastosłupa do jego podstawy.
10 paź 18:11
5-latek: Może najpierw zrob rysunek (trzeba zajrzeć do książki jak się rysuje
CO ma w podstawie ten graniastosłup ?
Co weimy z wa\arunkow zadania ?
TO ze Pc=4*Pp
10 paź 18:46
Eta:
| | a | |
Pc= 4Pp ⇒ 2a2+4aH=4a2 ⇒ 2a2− 4aH=0 ⇒ 2a(a−2H)=0 ⇒H= |
| |
| | 2 | |
|AC|= a
√2
| | a2 | | 3 | |
to z tw. Pitagorasa d=√2a2+ |
| ⇒ d= |
| a |
| | 4 | | 2 | |
| | H | | 1 | |
sinα= |
| = ......... = |
| |
| | d | | 3 | |
10 paź 18:57