Oblicz pochodną na podstawie definicji.
xxx: f(x)=3√x
Proszę o dokładne objaśnienie.
10 paź 18:09
sushi_gg6397228:
zamien na potege, potem wzor na pochodna xn się kłania
10 paź 18:10
:): (xa)'=axa−1
3√x=x13
10 paź 18:11
J:
z definicji
10 paź 18:12
xxx: Ten wzór nie jest definicją pochodnej, trzeba skorzystać z granicy.
10 paź 20:31
teta: czyli szukamy
h→0
f(x
0+h)=
3√x0+h
czyli granica wygląda
no a teraz wystarczy obliczyć..
10 paź 20:37
Mila:
=lim
h→0
| (3√x+h−3√x)*(3√(x+h)2+3√x+h*3√x+3√x2) | |
| = |
| h*(3√(x+h)2+3√x+h*3√x+3√x2) | |
| | x+h−x | |
=limh→0 |
| = |
| | h*(3√(x+h)2+3√x+h*3√x+3√x2) | |
| | 1 | | 1 | |
=limh→0 |
| = |
| |
| | (3√(x+h)2+3√x+h*3√x+3√x2) | | 33√x2 | |
10 paź 20:47