funkcje ciągłe
ala: dla jakiego parametru m funkcja jest ciągła?
f(x)=k{x1−√x+1 gdy x ∊(−1;0) ∪(0;∞) & &m gdy x=0
10 paź 17:32
sushi_gg6397228:
nic nie widac, zapisz osobno kazdą linijkę
10 paź 17:46
ala: x1−√x+1 dla x ∊(−1;0) ∪(0;∞)
m gdy x=0
10 paź 17:55
sushi_gg6397228:
daj duże U {}{} a nie małe u {}{}
10 paź 17:58
10 paź 17:59
sushi_gg6397228:
jaka jest definicja ciągłości w punkcie ?
10 paź 18:00
ala: wartość x0 musi być równa granicy prawostronnej i lewostronnej
10 paź 18:06
sushi_gg6397228:
więc trzeba policzyć granice lewo i prawostronną po pierwszej fukcji
zatem trzeba usunąc niewymiernosc w mianowniku
10 paź 18:08
:): | x | | x(1+1{x+1} | | x(1+1{x+1} | |
| = |
| = |
| =−(1+√x+1)→−(1+1)=−2 gdy x→0 więc.. |
| 1−√x+1 | | 1−(x+1) | | −x | |
10 paź 18:09
:): 1{//} to miał być √//
10 paź 18:10
ala: zaczęłam tak robić, ale po podstawieniu wszędzie będzie 0, a w odp jest −2
10 paź 18:10
:): (a−b)(a+b)=a
2−b
2
dlatego tam jest 1−(x−1) w mianowniku

, uprzedzając pytanie..
(1−
√x+1)(1+
√x+1)=1−(x−1)
10 paź 18:13
ala: już rozumiem, dziękuję bardzo
10 paź 18:13
5-latek: A
ala zamiast od razu napisac co zrobila to nic
Kolega sushi się meczy żeby naprowadzić niepotrzebnie
10 paź 18:29