Wielomiany
Kot Behamot: Hej. Mógłby mi ktoś sprawdzić czy dobrze to zrobiłam?
Rozwiąż równanie. 2x
2−x
2=4x−2
2x
2−x
2−4x+2=0
x(2x
2−1)−(4x+2)=0
x=0 lub 2x6
2−1=0 lub 4x+2=0
10 paź 17:22
Kot Behamot: Mój błąd 2x2 a nie 2x62 przepraszam.
10 paź 17:25
Metis: Źle.
10 paź 17:36
Metis: 2x2−x2=4x−2
x2=4x−2
x2−4x+2=0
Teraz Δ, lub zgadywanie wzorami Viete'a.
10 paź 17:36
Metis: Chociaż w tym przypadku wzorami Viete'a nie zgadniesz

Pierwiastki niewymierne.
10 paź 17:38
Kot Behamot: Mój drugi błąd w zapisie 2x3−x2=4x−2
2x3−x2−4x+2=0
10 paź 17:41
Kot Behamot: I nie powinno być 2x2−1=0 Już nie wiem skąd to wzięłam );
10 paź 17:45
sushi_gg6397228:
zrób grupowanie 1 z 2 i 3z4
10 paź 17:49
Kot Behamot: x(2x2−2)−2(2x−1) o to chodzi?
10 paź 17:55
sushi_gg6397228:
2x3−x2 −4x+2 = ....
10 paź 17:57
J:
x2(2x−1) −2(2x−1) = 0 ⇔ (2x−1)(x2−1) = 0
10 paź 17:57
J:
.... ⇔ (2x−1)(x2−2) = 0 ...oczywiście
10 paź 17:58
Kot Behamot: Czyli pierwiastki to
2x−1=0 lub
2x=1 x
2−2=0
x=
√2 lub −
√2
10 paź 18:04