aa
Hugo: różniczka; Wyznaczyć rozwiązanie ogólne równania
x' = x
2 −9
dx = (x
2 −9)dt
| 1 | | x−3 | |
| ln | |
| | = t + C / *6 / e(...) |
| 6 | | x+3 | |
| x−3 | |
| = e6t * C / przekształcenie ułamka |
| x+3 | |
−6 = (e
6t * C − 1)*( x+3)
dobrze

? Troche takie dziwne wyszło
10 paź 16:45
Hugo:
ln|x+1| = ln|t+1| + C /e
()
x−1 = (t+1) *C
x−1 = Ct+C+1

10 paź 16:49
:): na poziomie 3 liniki jest ok
potem
ln|x+1|=ln|t+1|+ln|A|, dla pewnej stałej A
|x+1|=|t+1|*A
x+1=A(t+1)
x=At+(A−1), A∊R
10 paź 16:55
:): tzn powinno być |x−1|=|t+1|*A..... x=At+(A+1)
10 paź 16:57
:): czyli w twoich oznaczenaich...
x−1=Ct+C, PO CO TA JEDYNKA PO C !

i jest GIT
10 paź 16:58
10 paź 17:12
Hugo: @: )
Dziękuję ! no głupi błąd ... a co z 2 i 3

? głównie to 3 i tak kosmiczna całka
10 paź 17:14
:): | | 1 | | et | |
∫ |
| dt=∫ |
| dt, podstawienie e t=s e tdt=ds  |
| | et+e−t | | e2t+1 | |
10 paź 17:16
:): | | ds | |
=∫ |
| ... na to ejst gotowy wzór |
| | s2+1 | |
10 paź 17:18
Hugo: no tak ! arctg ..

juz licze..
10 paź 17:27
Hugo: arctg(s) = arctg(et)
10 paź 17:35
Hugo: arctg(e
t) = −x
−1
[−arctg(e
t) ]
2 = x = arctg
2(e
t)

?
10 paź 17:39
kyrtap: Hugo ty śmieszku
10 paź 17:39
Hugo: +C * ... na wolframie się zgadza, lecę więc z następnym zadaniem.
x*x' = 4t *
√x2+1 x(0) = 1
2t
2 + C = ...
t =
√x2+1
t
2 = x
2 + 1
dt * 2t = 2x * dx / :2
tdt = xdx / podstawiam.
| | tdt | |
∫ |
| = ∫dt = t = √x2+1 ?  |
| | t | |
2t
2 + C =
√x2+1 /
2
x
2 + 1 = 4t
4 + C
x
2 = 4t
4 + C −1
x =
√4t4 + C −1
?
10 paź 17:48
Hugo: troche błędnie myląco tworzylem zmienną t = .... ; powinienem tamto zmianną s dawać
x(0) = 1
1 = √4*0 + C −1
1 = √C−1
C = 2
bo:
√2−1 = √1 = 1
10 paź 17:52
Hugo:
dobrze

? coś prosta...
10 paź 18:00
sushi_gg6397228:
do bani
| 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| −−> rozkład na ułamki proste i potem są odpowiednie ln |
| x2−1 | | x−1 | | x+1 | |
10 paź 18:03
J:
| | dx | |
Nie szalej ... ∫ |
| dx = ...? |
| | x2−1 | |
10 paź 18:03
10 paź 18:04
J:
o jedno dx za dużo
10 paź 18:04
ICSP: dobrze policzył
10 paź 18:05
J:
fakt..

chyba pójdę spać
10 paź 18:06
10 paź 18:10
ICSP: ale skąd się wziął to juz nie masz pojęcia ?
10 paź 18:19
:): | 1 | | 1 | | 12a | | −12a | |
| = |
| = |
| + |
| |
| x2−a2 | | (x−a)(x+a) | | x−a | | x+a | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| ( |
| − |
| )dx |
| | x2−a2 | | 2a | | x−a | | x+a | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| (∫ |
| dx−∫ |
| dx) |
| | 2a | | x−a | | x+a | |
i kONIEC
10 paź 18:25
ICSP: albo podstawienie x = a*coth(t)
10 paź 18:28
:): Jak kto woli
10 paź 18:33
Hugo: 
Dziękuję za pomoc wszystkim
10 paź 18:36
Hugo: 2/3 części zadań:
x' = sin(t+x)i nie wiem jak wyciągnąć 1 zmienna z sin()
dx/dt= sin(t+x) , jak sb z tym poradzic?
10 paź 18:41
Hugo: sin(a+b)= sinacosb + sinbcosa z tego?
10 paź 18:42
:): z=t+x
więc
| dz | |
| =1+sin(z)..... potem wrócisz do zmienneej x=z−t |
| dt | |
10 paź 18:43
Hugo: ktos ma pomysl

?
10 paź 19:35
Hugo: 
oooo
10 paź 19:35
:): no przeciez ci napisałem co zrobic...
10 paź 19:36
jakubs: Hugo ja uczyłem się równań różniczkowych z takiego różowego podręcznika Skoczylasa
"Równania różniczkowe zwyczajne". Tam też są przykłady i w sumie wszystko dość jasno opisane.
Przejdź się do biblioteki i przeglądnij.
10 paź 19:43
:): | | π | | z | |
1+sin(z)=2sin2( |
| + |
| ) |
| | 4 | | 2 | |
więc
| | π | | z | | 1 | |
podstawienie |
| + |
| =s |
| dz=ds |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
−ctg(s)=t+C
Mogłem sie gdzieś pomylić..ale idea jest taka
10 paź 19:43
Hugo: jak wysylam to mi sie odświeżyło nie widziałem posta
czytam twój wpis ; dz/dt = 1 + sin (z) ?
jak dz/ dt = 1 + dx/ dt nie rozumiem skąd to sie bierze
10 paź 19:44
:):
z=x+t
z=z(t) / z jest funkcją od t, podobnie jak x=x(t)
różniczkuje obustronnie po t
z'=x'+t'=x'+1
wiec
z'=x'+1
ale x'=sin(z)
10 paź 19:47
Hugo: z = x+t
| dz | | dx+dt | | dx | |
| = |
| =(x+t)' = 1 + |
|  nigdy tak jeszcze nie robiłem w |
| dt | | dt | | dt | |
pochodnych, coś się nowego nauczylem !
10 paź 19:48
:): robiłeś...no nic tu sie takiego nie dzieje...
jak np f(t)=t
2
i teraz
g(t):=f(t)+x
to g(t)=t
2+t
więc g'(t)=2t+1=f'(t)+1...nic takiego
10 paź 19:56
Hugo: @jakubs
znam autora Skoczylasa, Hugo lubi Etrapez kursy wideo. Zadania są rozwiązywane krok po kroku.
http://scr.hu/2pdc/fc7mv
podstawianie uniwersalne !
10 paź 19:56
Hugo:
| | | | | |
dx/dt = 3* |
| = 3* |
| |
| | 3t+x | | 3t+x | |
dx(3t+x) = 8t dt // i tu mam problem z lewą stroną jak rozbić znów
dx * 3t + xdx = 8dt // 3 całki?
3tx + x
2 = 8t // f. kwadratowa.. liczyć to dalej? x
0.. x
1?
10 paź 20:10
Hugo: ∫−8tdt = −4x2*
3tx + x2= −4t2 *
10 paź 20:18
Hugo: x
2 + 6tx = −8t
2 ***

mialbys pomysł ?
10 paź 20:21
Hugo: 9)
ta jest trudna

t*x' = x + 4t * e
−2x/t
| dx | |
| *t = x + 4t * e−2x/t // dzielimy przez t |
| dt | |
twój sposobem:
| | dz | | 1 | |
|
| * ( − |
| ) = z+ 4 * e−2z |
| | dt | | −t2 | |
i tu chyba można:
| | dz* 4e2z | |
∫ |
| = ∫−t 2dt //prawa całka prosta w ta lewa  ? |
| | z | |
10 paź 20:46
teta: coś mi się nie podoba przejście z przedostatniej linijki do ostatniej
10 paź 20:54
Hugo: 
racja ! to nie jest mnożenie, ale i tak nie mam pojęcia jak to zrobic
10 paź 21:16
teta: hmm wydaję mi się że gdzieś jest błąd w trakcie też, ktoś to musi potwierdzić

a wnioskuję
to, bo ta całka faktycznie byłaby trudna
10 paź 21:46
teta: | | x | |
zastanowiłbym się czy przy podstawieniu z= |
| podstawiane pochodne będą takie kolorowe  |
| | t | |
10 paź 21:48